7 způsobů, jak vytěžit vanilkový lusk jak horník z Madagaskaru

7 způsobů, jak vytěžit vanilkový lusk jak horník z Madagaskaru

Většina lidí vanilkový lusk rozřízne, vyškrábne semínka… a zbytek letí do koše. To je, přátelé, gastronomický hřích! Tenhle voňavý poklad si zaslouží víc. A my ti ukážeme 7 jednoduchých způsobů, jak z lusku vyždímat maximum, i když už se zdá, že by tě nic dalšího nenapadlo. 

1. Domácí vanilkový extrakt

Když už jsi lusky použil třeba do krému, šoupni je do malé lahvičky a zalej vodkou nebo rumem. Za pár měsíců máš extrakt, co voní jak vánoční večírek v pekárně.
📖 Mrkni sem na náš recept na extrakt

2. Vanilkový cukr, ale jinak

Žádný chemický prášek. Stačí použité lusky usušit a hodit do sklenice s cukrem – ideálně třtinovým. Po týdnu budeš mít cukr, co přinutí i souseda péct sušenky.

3. Vanilková sůl do koupele

Ne, to není špatný vtip. Pokud máš doma vanu a rád/a se cítíš jako král/ovna, dej pár sušených lusků do sklenice s epsomskou solí a kapkou levandulového oleje. Voňavý relax zaručen.

4. Do rýžového nákypu nebo pudinku

I “vyluhovaný” lusk má ještě co nabídnout. Vhoď ho při vaření do mléka nebo krému – stále dokáže pustit zbytek aroma a posunout jídlo na další level.

5. Do kafe nebo čaje

Sušený vanilkový lusk rozlámej a hoď do dózy s kávou. Vůně se promíchá a každé ráno budeš pít vanilkový sen.

6. Vonná dekorace

Lusk dej do skleničky s kávovými zrny, sušeným pomerančem a hřebíčkem. Vypadá to božsky a voní ještě líp. Přesně to, co chybělo tvému nádechu doma.

7. Do domácího mýdla

Trochu netradiční, ale extra voňavé. Pokud si hraješ s mýdlovým základem, přidej na závěr kousky sušeného lusku – působí jako peeling a navíc to vypadá efektně.

🛍️ Závěr a tip na nákup

Tak jo – žádné vyhazování, jo? Vanilkový lusk je jako dobrý kamarád – když si s ním dáš práci, vrátí ti to voňavě.

👉 Kup si čerstvé lusky z Madagaskaru, které mají co nabídnout i napodruhé

10